Aktuellt på biblioteket

Skriv ut | Senast uppdaterad: 2017-09-06

"Vi får aldrig glömma",

Nu startar projektet!

Projektet handlar om Förintelsen. Det är upplagt som en kurs med fördjupning i mänskliga rättigheter, historia, antisemitism och rasism och ska pågå under hela skolåret 17/18.

Eleverna som deltar i kursen är från olika program och årskurser. Tillsammans med lärare och bibliotekarie träffas man ungefär en gång i månaden för olika aktiviteter som studiebesök, föreläsning, seminarie, bokcirkel och filmvisning. Kursen avslutas med en resa till Auschwitz i april 2018.

Affisch om projektet Vi får aldrig glömma

Böcker om Förintelsen

Rösta fram "bästa boken"

Från den 24/4 och tom 5/5 pågick den årliga omröstningen.

Vi röstade fram den ”Bästa boken” och skapade en Tio i topp- lista på SGY. Alla var välkomna till biblioteket för att rösta. Bland röstande elever delades priser ut!

Här är Tio-i-topplistan:

1.Stjärnlösa nätter – Arkan Asaad

2.Jag är Malala – Malala Yousafzai

3.Pojken i randig pyjamas – John Boyne

4.Hungerspelen – Suzanne Collins

5.Jag är Zlatan – Zlatan Ibrahimovic

6.The Fault in Our Stars – John Green

7.The Lord of the Rings – J.R.R. Tolkien

8.Ondskan – Jan Guillou

9.Beskyddaren – Kim Olin

10.Kärlek på biblioteket – Britt Engdal

Det var 54 elever som röstade och priser lottades ut till:
Towfig Shah-E – BMÅ16, Emeli Häggqvist – HT16, Paulina Rynkiewicz – HT16, Wenmiao Xia – IMSPR3B, Abdiaziz Hassen – IMSPR3B, Ismail Mohamed – IMSPR3B, Atanas Tasev – LFTP15, Reneta Stancheva – VO16

Grattis till vinnarna och stor tack till alla som deltog i omröstningen!

Källkritikens dag

Lär dig tänka källkritiskt!

Tidningen Metro tillsammans med Viralgranskaren skapade Källkritikens dag den 13 mars 2017 . Även hos oss på biblioteket uppmärksammades denna dag.

För dig som missade information, diskussion och föreläsningar om bluffar, propaganda, bedrägerier mm på nätet finns den samlade informationen här.

Källkritikens dag på Metro

alla hjärtans dag - kom och skriv

Inför "Alla hjärtans dag" fick alla som ville komma och skriva en kärlekshälsning!

Alla var välkomna till biblioteket för att klippa ett hjärta, som man skrev en hälsning på och sedan klistrade upp på glasväggen. Det blev så många som 143 hälsningar detta år! Härligt!

Alla hjärtans dag

till minne av förintelsen

På biblioteket ställdes en utställning iordning där elever kunde titta och även låna böcker i ämnet.
Januari 2017

Till minne av förintelsen

språktema på biblioteket

Vecka 40 2016, hade vi språktema på vårt skolbibliotek. Elever fick skriva "Hej" på sitt modersmål och de här lapparna sattes upp på väggen.

Språkvecka

172 elever deltog och 37 modersmål blev representerade! Vilken mångfald….

Stor tack till alla som var med! 

70 år efter andra världskrigets slut

För 70 år sedan avslutades Andra världskriget. Vi uppmärksammar detta med en utställning på biblioteket.

Elever på utställning
Elever besöker utställninen.

Böcker om andra världskriget Utställning i biblioteket

förintelsens minnesdag

Tisdagen 27/1-2015 är det Förintelsens minnesdag. Detta uppmärksammas extra mycket i år eftersom det är 70 år sedan befrielsen. I biblioteket finns nu en utställning om detta.

På Forum för levande historia hemsida finns material, vittnesmål och lektionsupplägg som är kopplat till Förintelsen:

Projekt i biblioteket

TIDNINGAR FRÅN HELA VÄRLDEN

Här kan man hitta tidningar från hela världen och på olika språk!
Onlinenewspapers.com (öppnas i nytt fönster)

låna e-böcker

Här kan du läsa hur man gör!