Bygg och anläggningsprogrammet, BA

Skriv ut | Senast uppdaterad: 2017-10-25
Elever på Byggprogrammet SGY
I byggbranschen behöver du vara både duktig som hantverkare och gilla att arbeta för andra människor. På SGYs Bygg- och anläggnings-program jobbar vi för att du ska växa in i ditt kommande yrke som hantverkare samt utvecklas socialt. Vi varvar teori med praktik och tänker att allt du tillverkar på programmet ska vara av den kvaliteten att en kund blir nöjd med resultatet.

Bygg- och anläggningsprogrammet på SGY är sedan januari 2013 branschrekommenderad av BYN (Byggnadsindustrins yrkesnämnd). Under inriktningarna här till vänster kan du hitta mer information från BYN om varje yrkesutgång.

innehåll
Programmet ger dig grundläggande kunskaper inom hela byggprocessen. Vi arbetar med nybyggnation, underhåll och reparation av hus och anläggningar. Redan från årskurs 1 väljer du om du vill inrikta dig mot måleri eller husbyggnad. Inom husbyggnad kan du välja att utbilda dig till träarbetare, plattsättare, murare eller betongare.

skolförlagd utbildning eller lärling

Du kan välja att läsa Bygg- och anläggningsprogrammet som skolförlagd utbildning eller som lärlingsutbildning. I den skolförlagda utbildningen arbetar du i skolans egna verkstäder och lär dig här hantverkets grunder. I utbildningen ingår minst 15 veckors APL arbetsplatsförlagt lärande, på ett byggföretag. Går du lärlingsutbildning lär du dig hantverket ute på ett byggföretag och läser gymnasiegemensamma ämnen på skolan.

Efter utbildningen

Efter utbildningen kan du direkt söka arbete som lärling på byggföretag som betongare, träarbetare, målare, murare eller plattsättare. Med rätt val av kurser inom det individuella valet, kan du under din utbildning hos oss läsa in grundläggande högskolebehörighet för att sedan vidareutbilda dig till exempelvis byggnadsingenjör.

Foto: Thomas Henrikson