Ishockeygymnasium

Skriv ut | Senast uppdaterad: 2018-10-08
Talangfulla spelare ska med god handledning och bästa möjliga träningsförutsättningar kunna utvecklas till spelare på elitnivå. Som elev på ishockeygymnasiet ska du även klara av studierna med goda resultat.


SGY bedriver, i samarbete med Huddinge IK, ett NIU- gymnasium som är auktoriserad av Svenska Ishockeyförbundet. Ishockeygymnasiet är en mycket viktig del av Huddinge Hockeys elitverksamhet.

Ansökan senast den 1 december.

Huddinge hockey loga    Loga Svenska ishockeyforbundet

 

NIU Ishockey innebär
Du som sökande får stor möjlighet att kombinera studier på gymnasienivå och satsa för att nå elitnivå inom ishockey.

Idrottsinriktningen fördelas på Idrottsspecialisering 1 och 2 samt Tränings- och tävlingslära 1 och 2 som tillsammans utgör 400 poäng av 2500 poäng som du ska läsa på gymnasiet under 3 år.

Idrottsspecialisering/ tränings- och tävlingslära – ishockey bedrivs två förmiddagar i veckan inom skolschemat. Här förenas kvalificerad ishockeyträning med studier på gymnasienivå.

I genomsnitt tränar eleverna 6-8 gånger och spelar två till tre matcher i veckan. Huddinge IK kontrollerar att antagen elitishockeygymnasieelev registreras och ges möjlighet till spel och träning i Huddinge Hockeys J18, J20 eller A-lag (representationslag) eller annan förening i den utsträckning och på den nivå som bäst gagnar elevens ishockeymässiga utbildning.

Det kan vara lätt att glömma bort att du i grunden går på ett nationellt gymnasieprogram som kommer att kräva mycket arbete ifrån dig. Ansvaret vilar alltid på dig, men med vår hjälp kan vi tillsammans lyckas med att elitsatsa på hockeyn och samtidigt klara av gymnasiestudierna. Du kommer ha en personlig mentor som du alltid kan kontakta, samt lärare som vet vad elitidrott kräver och som förstår din satsning på både skola och idrott.

Lärare/tränare
Utbildningen leds av:

Anders Selin,
3-årig akademisk utbildning från Gymnastik- och idrottshögskolans lärarprogram (pågående) samt steg 2-utbildad (förbundstränare) från svenska ishockeyförbundets tränarutbildning. Spelarmeriter från bland annat Hockeyallsvenskan.

Anders Hultin,
Elittränarutbildad (högsta möjliga) från svenska ishockeyförbundet och tränare för Huddinge IK:s J18. Tränarmeriter från bland annat Elitserien (SHL) och SM-guld vinnare på juniornivå.

Jan Lindahl,
Steg 3 utbildad målvaktstränare (högsta möjliga) från svenska ishockeyförbundet.

Fredrik Mälberg,
sportchef och A-lagstränare

Magnus Cederbrandt,
massör/sjukgymnast

Stefan Jansson,
materialare


Antagningsprocessen

Ansökan NIU ishockey

NIU är en nationellt godkänd idrottsutbildning där antagningen ska ske inom vissa bestämda ramar.
 Eleverna är begränsade till att välja 4 alternativa NIU skolor, utan inbördes rangordning, så tänk igenom valen ordentligt.
Viktiga datum:

12/9 öppnar webbansökan. Det sker via
Svenska ishockeyförbundets hemsida.

1/12 ska ansökan vara inlämnad och klar och eventuella ändringar ska vara gjorda.

25/1, innan skolansökan, ska besked om antagning meddelats, senast! Förhoppningen är dock att de ska få beskedet så tidigt som möjligt efter 1/12.

1/1 kan begäran om svar från elever som blivit erbjuden plats skickas från skolan/klubben.

Från 10/10 kan elever i samförstånd med vårdnadshavare få ett "tidigt erbjudande" om plats. (Bindande vid svar JA).

26/1 är sista svarsdatum för eleverna, efter det är platserbjudandet förverkat.

Under tiden fram till dess att ansökningsperioden har gått ut, sker kontakter med klubbtränare och distriktstränare samt provträningar och scouting av matcher. Bedömning och ranking av sökande elever genomförs av respektive arrangerande gymnasium, samverkande förening och den instruktör som ansvarar för träningen.

Reservplats kan erbjudas spelare, vilket innebär att de får en plats om någon av de antagna spelarna väljer att tacka nej eller hoppar av. Skulle det visa sig att trupperna i föreningen förändras mycket under hösten, och fler platser kan erbjudas, så får även ett nej/avslag ändras till ett erbjudande om plats förutsatt att eleven inte tackat ja till en plats på annan ort.

Vid frågor kontaktar du:
Anders Selin, lärare/tränare Huddingegymnasiet
Tel: 08-535 373 14
anders.selin@huddinge.se

För mer information om utbildningen får du gärna kontakta någon av våra studie- och yrkesvägledare.