Restaurang och livsmedelsprogrammet, RL

Skriv ut | Senast uppdaterad: 2017-10-26
Elever i restaurangköket på SGY
Restaurang- och livsmedelsprogrammet är till för dig som vill arbeta med människor, med service och inte minst med mat och dryck. På SGY har vi Restaurang 3FEM2 som är öppen för allmänheten. Det betyder att maten du lagar och serverar bedöms och uppskattas av betalande gäster, något som ger dig direkt feedback på vad som upplevs som kvalitet. På SGY kan du läsa inriktningen kök och servering.

innehåll

På SGY får du lära dig hantverket det innebär att laga och hantera mat och dryck. Vi kombinerar det med att utveckla dina sociala färdigheter och utbilda dig inom service. Utbildningen har en nära koppling till arbetslivet, dels genom de 15 veckors APL arbetsplatsförlagt lärande, som ingår i utbildningen och dels genom den restaurang som skolan driver och där du som elev praktiserar dina kunskaper. Du kan läsa in högskolebehörighet under din gymnasietid för att läsa vidare på högskola. efter utbildningen

Att läsa Restaurang- och livsmedelsprogrammet innebär att du kan välja mellan många olika arbeten efter skolan. Du kan arbeta som kock, kallskänka, bartender, barista, servitör/servitris, matinformatör eller med catering och delikatessförsäljning. Restaurangbranschen är en internationell bransch, vilket gör att du kan söka dig utomlands för att arbeta. Om du väljer att studera vidare så finns många högskolor i branschen, ett par exempel är restauranguniversitet i Grythyttan och gastronomiprogrammet vid Umeå universitet.

Foto: Thomas Henrikson