Restaurang och livsmedelsprogrammet, RL

Skriv ut | Senast uppdaterad: 2017-06-07
Elever i restaurangköket på SGY
Restaurang och livsmedelsprogrammet är till för dig som vill arbeta med människor, med service, och inte minst med mat och dryck. På SGY har vi en restaurang öppen för allmänheten. Det betyder att maten du lagar och serverar bedöms och uppskattas av betalande gäster, något som ger dig en förståelse för kvalitet från första stund. På SGY kan du läsa inriktningarna Kök och servering, eller Färskvaror, delikatess och catering.

innehåll

På SGY får du lära dig det hantverk det innebär att laga och hantera mat och dryck, och vi kombinerar det med att utbilda dig i sociala färdigheter och service. Utbildningen har en nära koppling till arbetslivet, dels genom de 15 veckors APL (arbetsplatsförlagt lärande) som ingår i utbildningen, och dels genom den restaurang och delikatessbutik skolan driver där du som elev praktiserar dina kunskaper. Du kan om du vill läsa in högskolebehörigheten under din gymnasietid, och kan då läsa vidare på högskolan.

efter utbildningen

Att läsa Restaurang- och livsmedelsprogrammet innebär att du kan välja mellan många olika jobb efter skolan. Du kan arbeta som kock, kallskänka, bartender, barista, servitör/servitris, matinformatör eller med catering och delikatessförsäljning. Restaurangbranschen är en internationell bransch, vilket gör att du kan söka dig utomlands för att arbeta.

Foto: Thomas Henrikson